Nemzetközi barlangi mentőgyakorlat - Aggtelek

Közzétéve
2024. április 19.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat április 18-21. között, az Aggteleki Nemzeti Park barlangjaiban tartja hazánk első szervezett nemzetközi barlangi mentőgyakorlatát. 

Az elmúlt évek nagy barlangi mentőakcióinak tapasztalatait szem előtt tartva fókuszában a különböző országokból érkező mentőszervezetek harmonizált működése áll. 

A gyakorlat fő támogatója az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság. Az Aggteleki Nemzeti Park 1985-ben jött létre, hazánkban az első olyan nemzeti parkjaként, aminek feladatai között kiemelt célként szerepel a nem élő környezet értékeinek védelme, tudományos kutatásának támogatása, szakszerű bemutatása. A nemzeti park hatékony munkájának elismerését jelenti az is, hogy az UNESCO Világörökség Listáján szerepelnek az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai. A park területén közel 300 barlang található, melyek közül a Baradla-barlang, a Vass Imre-barlang, a Meteor-barlang, a Kossuth-barlang és a Rákóczi-barlang egyes szakaszait a nemzeti park túravezetőivel a nem barlangászok is megtekinthetik.

A Baradla-Domica-barlangrendszer hazánk egyik leghosszabb barlangja, járatainak hossza a 31 km-t is meghaladja. Nemcsak impozáns terei, cseppkőképződményei, régészeti lelőhelyei teszik fontossá, de sajátos endemikus faunájára is fontos, védendő értékként tekintünk. A Baradla-barlang hazánk legnépszerűbb barlangtúra célpontja, évente mintegy 100.000 látogatót fogad. 

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat önkéntesekből álló szervezete 1961 óta működik. A BMSz fő célja, hogy minden olyan sérültnek tudjunk segíteni, akik nehezen megközelíthető helyen kerülnek bajba. Speciális mentési képességeinket nem csak barlangkutatók, barlangjárók mentésére tudjuk használni, évente számos alkalommal indulunk felszíni túrázók, sziklamászók, természetjárók vagy fára szállt siklóernyősök mentésére. A BMSz 63 éves fennállása alatt több mint 500 olyan embernek nyújtott segítséget, akik mentésére más mentőszervezetek nem lettek volna képesek. Működésünk során különös figyelmet fordítunk arra, hogy mindig az adott kor legjobb minőségű orvosi ellátását tudjuk sérültjeink mellé vinni. Jelenleg a BMSz orvoscsoportja a hazánkban elérhető legmagasabb szintű prehospitális ellátást tudja nyújtani extrém, barlangi körülmények között is.

Az elmúlt években évi 5-15 esetben végeztünk éles mentést, leggyakrabban felszínen bajba kerülteknek segítünk.

A BMSz tagjai mind magasan képzett, tapasztalt barlangászok, akik munkájukat önkéntesen, szabadidejükben, térítésmentesen végzik. A BMSz civil szervezetként működik. Gazdálkodásunk alapját az egyesület mintegy 100 tagjának tagdíjbefizetései adják. Működésünket erősítik kevés számú támogatónk adományai és szimpatizánsaik SzJA 1% felajánlásai. 

A BMSz-nek az elmúlt 20 évben két világszínvonalon is jegyzett mentőakcióban volt elvitathatatlan érdeme. 2002-ben a Rákóczi-barlangban egy barlangi búvár egy gyakorló merülésen elvesztette a vezetőkötelét és a barlang egy eddig ismeretlen részén talált légteres menedéket. A BMSz 6 nap megfeszített munkájával tárót hajtott a szálkőbe és élve a felszínre hozta a bajba került búvárt.

2023-ban a BMSz részt vett a világ barlangi mentéseinek történetében legmélyebbről indított akciójában. A törökországi Morca-barlangot kutató nemzetközi expedíció egy tagja rosszul lett -1040 méter mélységben. A magyar barlangi mentők elsőként értek a helyszínre, és életmentő intenzív terápiás ellátást végeztek a mélyben a kritikus állapotú betegen. A szállítható állapotba hozott sérültet széleskörű nemzetközi összefogásban közel 200 barlangi mentő hozta a felszínre hordágyban, melyet a barlang harmadában magyar barlangi mentők végeztek. A folyamatban lévő mentőakciónk befejezéséhez Magyarország Kormánya diplomáciai, szervezési, logisztikai és anyagi támogatást biztosított. 

2024. áprilisi tavaszi gyakorlatunkra meghívást kapott a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, a Barlangi Mentők Észak Magyarországi Egyesülete, Szlovákiából a Horska Zachranna Sluzba, Szerbiából a Gorska Sluzba Spasavanja Srbije, Lengyelországból a Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, Bulgáriából a Peserno Spasjavane, Romániából a Salvamont és a Corsa és Törökországból a Magara Kurtarma Komisyonu barlangi- és hegyi mentőszolgálatok tagjai.

A gyakorlat célja, hogy a sok barlangi mentőt igénylő, hosszú ideig tartó mentéseknél a közreműködő alegységek munkája gyorsabb, hatékonyabb legyen, a mentésirányítás harmonikus együttműködést tudjon teremteni a különböző hátterű csapatok között.


Szöveg: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Képek: Gruber Péter