• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

XX. Bükk-Aggtelek kerékpártúra


5b040b7777a00.JPG

Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége (EUROPARC) május 24-ét nyilvánította az Európai Parkok Napjává.
Ezen a napon a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezésére Svédországban 1909-ben Európa első nemzeti parkjaként egyszerre hét nemzeti park alakult meg.
Az EUROPARC szervezet minden évben felhívást tesz közzé, hogy programokkal csatlakozzunk az eseményhez. Ebben az évben a „Kulturális örökséget rejt a Természet" üzenetet fogalmazták meg.

A kulturális identitás a földhöz való kötödésben ered! Ha megnézzük a helyi hagyományokat, a történeteket, a kézművességet, az irodalmat és a művészeteket, az építészeti hagyományokat, vagy akár az ételeinket, beláthatjuk, hogy mind kapcsolódik a természeti környezethez. A körülöttünk levő természet egyúttal a kulturális örökségünk!
Ebben az évben ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság e naphoz kapcsolódva rendezi meg Szilvásvárad és Aggtelek között a Bükk–Aggtelek kerékpártúrát. A túránk összeköti a két nemzeti parkot, hagyományos tájhasználattal kialakult településképét még őrző falvakon és védett területeken átvezetve, kisforgalmú utakon jutnak el a részvevők az Aggteleki Nemzeti Parkba. A megálló- és pihenőhelyeken ismertetést kapnak az érintett települések és környezetük természeti- és kultúrtörténeti értékeiről, melyekről a résztvevők az aggteleki célbaérkezést követően játékos totó formájában adhatnak számot.

Az idén május 26-án már a XX. túrát szervezzük, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Indulás: a szilvásváradi Lovas-stadion új parkolójából (benzinkút mögött) 2018. május 26-án, szombaton 9:00-kor.
Regisztráció a helyszínen 8:00-tól.

A táv: kb. 65km. A résztvevőket kerékpáros túravezető és záró szervizautó kíséri.

Útvonal: Szilvásvárad - Nagyvisnyó - Dédestapolcsány - Uppony - Borsodbóta - Sajómercse - Putnok - Kelemér - Zádorfalva - Ragály - Trizs - Aggtelek.

Megállóhelyek: Sajómercse, Kelemér.

Érkezés: Aggtelek, a Baradla-barlang bejárata előtti tér, 15:00-ig. Beérkezés után természetismereti- és helytörténeti totó a megállóhelyeken elhangzott információk alapján.

A túra végén nincs visszaszállítás!

A résztvevőket az ANP meghívja egy barlangtúrára.

Nevezési díj: egyéni jelentkezőknek előzetes jelentkezéssel 2000 Ft/fő, a helyszínen 2500 Ft/fő. 14 éves kor alatti gyermekek előzetes jelentkezéssel 800 Ft/fő, a helyszínen 1000 Ft/fő.
Nevezés a túra napján 8:00-tól a helyszínen, előnevezés május 24-ig az aggteleki Tourinform-irodában (48/503-005, 30/861-9427, naturinform.anp@gmail.com).

Részvételi feltételek: megfelelő erőnlét; kifogástalan műszaki állapotban lévő kerékpár; a KRESZ szabályainak betartása; általános iskolás korú gyerekek (iskolai csapatok tagjaként) csak tanári vagy szülői felügyelettel, 14 év fölöttiek saját felelősségre vehetnek részt a túrán.

Ajánlott felszerelés: esővédő ruházat, sisak, fényvisszaverő mellény, kulacs, meleg ruházat a barlangtúrán résztvevőknek.

Szálláslehetőség Aggteleken: Baradla Kemping és Turistaszálló (Aggtelek Baradla oldal 1., 48/503-005, 30/861‐9427, info@szallas‐aggtelek.hu)


Letölthető- és megtekinthető anyagok az eseménnyel kapcsolatban:

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5c3c5c679022b.JPG

Téli túra Jósvafőn Túra

Január 26. 10:00
Jósvafőn, a Kúria Oktatóközpontnál három, a térségben eredő patak folyik össze: a Jósva-, a Kecső-, és a Tohonya-patakok. Az innen induló túra során, a Tohonya-völgyön végighaladva a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz