• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Vezetett túrák a környéken


Vezetett felszíni túrák az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén

Ökotúrák

Egész éven átívelő felszíni túrasorozat. Rendszerint jeles napokhoz vagy bizonyos növény virágzásához, állatok (békák, madarak, lepkék) jellemző előfordulásához és aktivitási idejéhez kapcsolódik, illetve a térség egy-egy kultúrtörténeti látnivalóját mutatja be. A túrákat az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai vezetik.

Előzetes bejelentkezést nem igényelnek.

A szervezett ökotúrák listája az Eseménynaptárban megtalálhatóak.

Esztramosi túra

A Rákóczi-barlangban tett túrához kapcsolódóan az Esztramos-hegyi egykori bányaterület vezető kíséretében, saját felelősségre megtekinthető.

 

Bővebb információt ide kattintva találhat.

Keleméri túra

A túra kb. 4 órát vesz igénybe. Ez alatt a résztvevők a fokozottan védett Mohos-tavak zoológiai, botanikai és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg. A csoportokat szakavatott vezető kíséri.

A túra kiegészíthető a Tompa Mihály Emlékmúzeum és a műemlék református templom megtekintésével. A fenti programok mellett előzetes egyeztetés alapján a Mohos Házban természetvédelmi előadás és szabadtéri biológia óra is igényelhető.

Túraindulás: Mohos-Ház – Kelemér, Tompa Mihály u. 129.

Kelemér és környékéről bővebb információt ide kattintva találhat.

Hegyek ormán, völgyek mélyén 

 
Időtartama, hossza: 4-5 óra, 8 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala:  Baradla völgy – Kecső völgy – Mész völgy - Baradla-tető.
A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségéből induló túránk a Baradla-völgy irányába indul a narancssárga és zöld jelzésen. Nyitott, füves sziklakibúvásokkal tarkított szakaszon áthaladva a sziklagyepek, legelők növény és állatvilágával ismerkedhetünk meg. Láthatjuk a mészégetés és faszénégetés nyomait. Bepillantást kapunk az erdő ökológiájába. Rövid időre átlépünk a Magyar-Szlovák zöldhatáron. Utunk egy részét a zöldjelzésen a Kecső patak csobbanása kíséri. A Karu-völgy hűs lombsátra alatt a kék+ jelzésen elérjük az Országos Kéktúra vonalát, ahol Aggtelek irányába indulunk tovább. A Mész-völgy csodálatos szakasza után megpillantjuk Aggtelek község Tó-végét, ahol kimagaslik a híres karrmező e az Ördögszántás. A sárga és kék jelzésen karsztbokor-erdőn és lejtősztyepp réteken keresztül haladva hagyományosan művelt mezőgazdasági területeket, az un. nadrágszíjparcellákat is láthatjuk. A Baradla-tetőre érve az 51 m magas sziklafal tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk, ahol feltárul a fedett és fedetlen karszt találkozása. Délre tekintve a Bükk- fennsík vonulata magaslik, nyugatra pedig a Szlovák érchegység.
Barangolás a Baradla-barlang tetején 
Időtartama, hossza: 1,5-2 óra, 3 km 
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla-tető, Mész-völgy
A Baradla-barlang fölötti 51 m magas kilátópontról csodás kilátás nyílik a Nemzeti Park felszíni értékekre. A déli kitettségű meredek hegyoldalak élőhelyei, a felszínre bukkanó nyílt karszt geológiája, az ember természetbe való beavatkozásának nyomai nagyon változatossá tették túránk útvonalát. A kék háromszögű turistajelzésen végigsétálva a Karu-völgybe jutunk, ahol a legjellemzőbb erdőtársulással, a gyertyán-elegyes tölgyerdővel ismerkedhetünk meg. A Mész-völgyön az  Országos Kék Túra vonalán elérjük a Baradla-oldalt, ahonnan Aggtelek község lakóházai és hagyományos mezőgazdasági területei láthatóak, majd visszaérünk a Baradla-tetőre.
„Karszt Start”
Időtartama, hossza: 3 óra, 4 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla oldal - Ördögszántás- Baradla oldal 
Aggtelek település természeti, épített, és kulturális környezetét bemutató sétánk során, a karsztfelszín geológiai, zoológiai, botanikai értékeivel, főbb növénytársulásaival, élőhelyeivel, és a hagyományos tájhasználattal ismerkedhetünk meg.
Naplemente túra 
Időtartama, hossza: 2 óra, 4 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla oldal - Ördögszántás- Baradla oldal 
Csodálatos látvány a nyári alkony hegyről megtekintve. A Baradla-tetői kilátótól indulva kellemes esti séta során ismerkedhetünk meg a környék élő és élettelen értékeivel.
A Baradla-oldalon visszasétálva kiindulópontunkról az 51 m magas sziklafal tetejéről csodálhatjuk meg a naplementét. A túra végén meglepetéssel kedveskedünk vendégeinknek.
Aggteleki faluséta
Időtartama, hossza: 3 óra, 4 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla tető - Ördögszántás- Aggtelek falu - Baradla oldal 
 
Az egykori Gömör-Tornai karszt változatos felszínének növény- és állatvilága rendkívül gazdag. A táj arculatát elsősorban az un. „karsztjelenségek” határozzák meg. A felszín mai arculatát mindezek mellett az évszázadok óta itt élő ember tevékenységeivel is formálta.
(erdőirtás, faszénégetés, mészégetés, gazdálkodás, állattenyésztés stb.).
Túránk során időutazásban vehetünk rész az ősidőktől napjainkig.
 Ellátogathatunk a barlanghoz kapcsolódó neves személyiségek emlékhelyeihez. Megismerkedhetünk Aggtelek legendákkal átszőtt múltjával, kultúrtörténeti értékeivel.
Megállóhelyek: Baradla barlang aggteleki fogadótere, Baradla-tető, Baradla-oldal, Tóvég, Ördögszántás, Torony, Temető, Kopjafa emlékpark, Református templom, Nagy-kút, Harangtorony, Tájház,  Baradla barlang előtti fogadótér.
A természet patikája
Hogyan orvosoljuk bajainkat erdő-mező patikájából?
Ismerkedés környezetünk leghasznosabb gyógynövényeivel képzett fitoterapeuta segítségével
Időtartama, hossza: 2 óra, 1 km
Helyszín: Vörös-tói Látogatóközpont
Útvonala: Vörös-tói Látogatóközpont – Vörös-tó – Medvesziklák - Vörös-tói Látogatóközpont
 
A program bevezetéseként a résztvevők a Vörös-tavi barlangbejárat közelében, árnyas fák alatt hűsölve ismerhetik meg a gyógynövény-használat általános szabályait, és zöldségkóstolót ropogtatva néhány tápláléknövényünk jótékony hatásairól is ismereteket szerezhetnek. A tó felé indulva, kényelmes séta közben meg-megállva az erdőszélek és gyepek leghasznosabb gyógynövényeivel találkozhatunk. Megtudhatjuk, hogyan ismerjük fel, milyen problémákra és hogyan használhatjuk őket, s mire kell vigyáznunk a használatuk során. A sétát a szóba kerülő növényekről szóló apró történetek, legendák színesítik. Végül a Vörös-tó és a látványos Medve-sziklák megtekintése után rendszerezzük az elhangzottakat, majd visszatérünk a parkolóba. 

Manó Matyi nyomoz 
Mese, nyomozás, játék, varázslat a természetben
Időtartama, hossza: 1 óra, 500 m
Helyszín: Baradla-barlang látogatóközpont
Útvonala: Baradla-barlang látogatóközpont környezete
 
 A Szalamandra-király keresteti elveszett leányát, akinek hollétét Manó Matyi, a lelkes és ötletes Baradla manó a résztvevő gyerekek segítségével igyekszik kinyomozni. Útjuk során a kis nyomozók megismerkednek a terület néhány érdekes állatfajával, sokat játszanak, sőt a bűvös manósapkáknak köszönhetően több manóvarázslatot is segítségül hívnak.
Az 5-12 éves gyerekekkel érkező családok számára ajánlott bábos, interaktív séta az aggteleki Tourinform Iroda mellől indul, kb. 500 m hosszú és alig több mint 1 órát vesz igénybe.
 
A programok meghirdetett időpontokban előzetes bejelentkezéssel vehető igénybe, de min. 5 teljes árú jegy megváltása esetén külön időpont is egyeztethető.
Információ és túrajelentkezés: 
Tourinform Iroda Aggtelek 06 48 503 000, 503 001 vagy a naturinform.anp@gmail.com email címen.

Kedvezmények

Diákokat, nyugdíjasokat, természetjáró és pedagógus igazolvánnyal rendelkezőket 50%-os kedvezmény illet meg. 6 éven aluli gyermekek, mozgáskorlátozottak, fogyatékosok, szervezett csoportok hivatalos kísérői, valamint diákcsoportok esetén 15 diák után egy kísérő a túrákon díjmentesen vehet részt.


További cikkek ebben a kategóriában Összes
59f02ffae91e0.jpg

Geotúra Rudabányán - beszámoló Túra

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Aggteleki Tájegységében szervezett geotúrája zajlott 2017. október 14-én, 10 órai kezdettel Rudabányán az Országos Geotóp Napok keretében.

59ad35ce9a96c.jpg

A titokzatos Kelemér Túra

A Keleméri Mohosok tőzegmohás lápjai az egykori Mohosvár alatt húzódnak. Túránk során megismerkedünk a terület kiemelkedő természeti értékeivel, a harmadidőszakban keletkezett Kis- és Nagy-Mohos tőzegmohás láppal. Felkeressük a valaha itt állt, hegycsúcsra épített erősséget, a Mohosvár romjait.

59b7c586cf270.jpg

A titokzatos Kelemér - túrabeszámoló Túra

2017. szeptember 9-én valódi természetismereti kiránduláson és történelmi időutazáson vehetett részt az a huszonöt fős csapat, melynek tagjai szakképzett vezetőkkel járták be a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területet.