• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Védett állatfajok


Az Aggteleki Nemzeti Park területe a magyarországi nagyragadozó előfordulásának, visszatelepülésének első számú helyeszíne. A Kárpátok közelsége, az ide vezető ökológiai folyosók megléte szabad utat biztosított az ország területéről korábban kipusztult fajok megjelenésének, tartós visszatelepülésének. A gerincesek közül külön említést érdemel a különböző denevérfajok jelenléte. A változatos terület (barlangok, idős erdő állományok) sok denevérfaj számára biztosítja az élő helyet. Az utóbbi időszak intenzív kutatásainak eredményeként több az Aggteleki-karszt faunájára új faj került elő. Számos olyan európai-, vagy az országban ritkán előforduló faj élőhelye az Aggtelei Nemzeti Park, amely nemzetközi viszonylatban is ritka. Fajai közül említendő pl. az óriás korai denevér (Nyctalus lasiopterus), vagy a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii).

A rágcsálók közül kiemelendő az ürge (Spermophilus citellus). A korábban mezőgazdasági kártevőként számon tartott faj megritkulása miatt természetvédelmi oltalom alá került, de élőhelyeinek megszűnésével oly mértékben lecsökkent az állománya az Aggteleki Nemzeti Park területén hogy egyes klasszikus előfordulási helyeiről el is tűnt. Az élőhelyek megváltozásának oka a hagyományos gazdálkodási struktúra megszűnése, jelenesetben a legeltetéses állattartás visszaszorulása. A felhagyott legelők gyepszerkezete megváltozott, a fűfélék alkotta társulás átlagos növényzet magassága nőtt, így az kedvezőtlenné vált az ürge számára. Ez a folyamat rossz hatással volt az ürge állományt táplálékbázisként felhasználó parlagi sas (Aquila heliaca), illetve kerecsensólyom (Falco cherrug) helyi előfordulására is. A ragadózó madarak közül költő fajként van jelen a békászó sas (Aqulia pomarina). Az Aggtelei Nemzeti Park adottságok viszont kedvezőek a darázsölyv (Pernis apivorus) számára, ha gyakorinak nem is mondható, de állománya stabil. Szintén előfordul a területen a kígyászölyv (Cicraetus gallicus).

A rovarok közül számos védett faj fordul elő, különböző faunavidékek képviselőjeként. Pl. a kárpáti elterjedésű zempléni futrinka (Carabus zawadszki). Az Aggteleki Nemzeti Park területéről mintegy 2000 lepkefajt írt le a tudomány. Köztük számos védett és veszélyeztetett fajt is.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén élő védett állatfajok listáját az alábbi linkre kattintva tekintheti meg. Letöltés(pdf) >>>

További cikkek Összes
5e7c5f6100b0d.jpg

Csulyák István cikk

(1942.08.16 - 2020.03.16.)

Néhány napja hagyott itt minket végleg Csulyák István, az ANP első gazdasági igazgatója, aki 1985-1996 látta el ezt a feladatot.
A mai kollégák közül keveseknek még emlék, a többeknek pedig az ANP történelmének része.
Mi az ANP első igazgatójának, Buzetzky Győzőnek szavaival köszönünk el tőle.

5e7871c13562e.JPG

A VÍZ VILÁGNAPJA cikk

A VÍZ VILÁGNAPJA egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg

Bekötött szemmel cikk

Természetismereti játék a házban, udvaron, erdőn-mezőn