• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Téli túra harminc centis hóban


58873d25ebbd8.jpg
Téli túra Jósvafőn
2017. január 21.

Kemény hidegben, de gyönyörű napsütésben indultunk neki 21 fő részvételével az idei téli túránknak a csillogó fehér díszbe öltözött Jósvafőről. A soha be nem fagyó, párálló patakok völgyének múltjából kis ízelítőt nyerve a Kossuth-barlang érintésével, majd a hangulatos Tohonya-szurdokon végighaladva sétáltunk el a Tohonya-völgyön a Vass Imre-barlangig. A 30 cm vastag hótakaróban jól megfigyelhettük az erre járó állatok útvonalait, s a besüppedő nyomok alapján lelkesen nyomoztuk kilétüket. Bár farkas nyomára nem akadtunk, de számos vaddisznó, őz, szarvas, róka és nyúl csapását kereszteztük, s néhány madarat és táplálkozásuk nyomait is megfigyelhettük. A kettéosztott csapattal felváltva látogattuk meg a lenyűgöző cseppkőképződményeiről és a hajdan benne zajló izgalmas vizsgálatokról híres Vass Imre-barlangot és a szomszédos Tohonya-bércet, ahonnan szép kilátás nyílik a karsztfennsíkra, a hucul ménes legelőterületére. A Lófej-völgyön visszasétálva tértünk vissza a völgyek elágazásához, ahol a hosszabb túrára vágyók az egyik túravezetővel a Gergés-bérc felé vették az irányt, a csapat másik része pedig visszatért Jósvafőre. A 4 órás séta után mindenkinek jólesett a Tájház udvarán búcsúzóul felszolgált forró tea és ropogós pogácsa.

   

                                    További képek jobbra, a galériában >

(Szöveg: Litkei Krisztina,  
Képek: Litkei Krisztina, Kreszivnik Viktória)
További cikkek ebben a kategóriában Összes
5ad6ee8db24c3.jpg

Erdőkóstoló túra Túra

Túránk során megismerhetjük a növényeknek az emberi kultúrában játszott szerepét, alkalmazásuk módját, a hozzájuk fűződő szokásokat. Recepteket, tapasztalatokat cserélünk.
Megkóstoljuk a nyersen ehető növényeket, melyek csodás színekben szervírozva, eső által növesztve, nap által melengetve, rigófüttyel fűszerezve igazi tavaszi csemegék.

5aa1297d1af89.JPG

Tavaszköszöntő túra az Aggteleki Nemzeti Parkban Túra

Március 17. 10:00
A helyenként szurdokszerű Telekes-völgyben március közepén szép számmal virítanak a hóvirágok és a csillagvirágok, a tavasz kis hírnökei. A szűk völgyben a Telekes-patak medrét kerülgetve utunk az Ördög-gátig tart.