• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Téli túra harminc centis hóban


58873d25ebbd8.jpg
Téli túra Jósvafőn
2017. január 21.

Kemény hidegben, de gyönyörű napsütésben indultunk neki 21 fő részvételével az idei téli túránknak a csillogó fehér díszbe öltözött Jósvafőről. A soha be nem fagyó, párálló patakok völgyének múltjából kis ízelítőt nyerve a Kossuth-barlang érintésével, majd a hangulatos Tohonya-szurdokon végighaladva sétáltunk el a Tohonya-völgyön a Vass Imre-barlangig. A 30 cm vastag hótakaróban jól megfigyelhettük az erre járó állatok útvonalait, s a besüppedő nyomok alapján lelkesen nyomoztuk kilétüket. Bár farkas nyomára nem akadtunk, de számos vaddisznó, őz, szarvas, róka és nyúl csapását kereszteztük, s néhány madarat és táplálkozásuk nyomait is megfigyelhettük. A kettéosztott csapattal felváltva látogattuk meg a lenyűgöző cseppkőképződményeiről és a hajdan benne zajló izgalmas vizsgálatokról híres Vass Imre-barlangot és a szomszédos Tohonya-bércet, ahonnan szép kilátás nyílik a karsztfennsíkra, a hucul ménes legelőterületére. A Lófej-völgyön visszasétálva tértünk vissza a völgyek elágazásához, ahol a hosszabb túrára vágyók az egyik túravezetővel a Gergés-bérc felé vették az irányt, a csapat másik része pedig visszatért Jósvafőre. A 4 órás séta után mindenkinek jólesett a Tájház udvarán búcsúzóul felszolgált forró tea és ropogós pogácsa.

   

                                    További képek jobbra, a galériában >

(Szöveg: Litkei Krisztina,  
Képek: Litkei Krisztina, Kreszivnik Viktória)
További cikkek ebben a kategóriában Összes
59f02ffae91e0.jpg

Geotúra Rudabányán - beszámoló Túra

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Aggteleki Tájegységében szervezett geotúrája zajlott 2017. október 14-én, 10 órai kezdettel Rudabányán az Országos Geotóp Napok keretében.

59ad35ce9a96c.jpg

A titokzatos Kelemér Túra

A Keleméri Mohosok tőzegmohás lápjai az egykori Mohosvár alatt húzódnak. Túránk során megismerkedünk a terület kiemelkedő természeti értékeivel, a harmadidőszakban keletkezett Kis- és Nagy-Mohos tőzegmohás láppal. Felkeressük a valaha itt állt, hegycsúcsra épített erősséget, a Mohosvár romjait.

59b7c586cf270.jpg

A titokzatos Kelemér - túrabeszámoló Túra

2017. szeptember 9-én valódi természetismereti kiránduláson és történelmi időutazáson vehetett részt az a huszonöt fős csapat, melynek tagjai szakképzett vezetőkkel járták be a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területet.