• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Mohos Ház


557d5a0686527.jpg

       

Mohos Ház bemutatóhely    

Kelemér

Kelemér és környéke

Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu környéke természeti értékekben igen gazdag. A közelben található Mohos-tavak fokozottan védettek. A tavak jégkorszaki eredetűek, hegycsuszamlás útján keletkezett lefolyástalan mélyedésekben alakultak ki. Ilyen jellegű úszó moha láp 350 méteres tengerszint feletti magasságban rendkívül ritka, a Kárpátok magasabb régióiban jellemző. A tavakon olyan ritka növények maradtak fenn, mint a hüvelyes gyapjúsás, a tarajos pajzsika, a molyhos nyír és a füles fűz. A tavak vastag moha rétege fellapozható történelemkönyv a botanikai régészet számára, a benne megőrződött virágpor maradványok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a hajdani növényzetről minél többet megtudjunk.

Az falu lakosságának hajdan a megélhetést az erdőgazdálkodás, állattenyésztés és a földművelés jelentette, a Hámos birtokon téglaégetés is folyt. A szaporodó lakosság egy része a 19. század végén Amerikában kereste a megélhetést. Sokan ott maradtak, vagy keresményüket hazahozva szülőföldjükön igyekeztek egy jobb életet megteremteni. A II. világháborút követő időszak sem hozott fellendülést a településnek: a kisbirtokokat ellehetetlenítették, a munkaképes fiatalokat elszippantották a környező ipari városok. Kelemér azonban sokat megőrzött régi hangulatából.

A Mohos Ház

A Rási család Amerikából hazatért tagjai 1903-ban építették saját kezűleg, a lejtős terep adottságait kihasználva a térség egyetlen emeletes parasztházát, amely a Tompa Mihály úton, a falu felső végén található. A házat a földbe 10-15 cm mélyen ledöngölt nagyobb kavicsokra (békasó kövekre) építették, mindenféle szigetelés nélkül, vályogtéglából és paticsból. A szigetelés hiánya és a minimális alapozás ellenére száz évig állt az épület. Az időközben műemléki védettséggel felruházott ház 2003-ra gyakorlatilag megsemmisült. Rekonstrukciójára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából került sor 2004-ben. A ház eredeti formájában, de már szilárd alapozással épült újjá. A környék értékeire emlékeztetve a Mohos Ház nevet kapta. Benne az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott állandó kiállítás látható, amely a Mohos-tavakat, a Mohos-vár történetét, valamint a falut bemutató táj- és kultúrtörténeti, és más időszaki kiállítások tekinthetők meg. A ház alagsorában foglalkoztató terem várja a környékbeli, valamint a kiránduló iskolás csoportokat, ahol rendhagyó természetismeret órára és egyéb környezeti nevelési programokra van lehetőség.

Előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés:
Szilágyi János
Tel.: 30/6311-722
E-mail: szilagyjanos@gmail.com

Túra

Szervezett túra keretében van lehetőség a Nagy- és a Kismohos, a Mohos-vár, Kelemér falu, az itt található középkori eredetű református templom és a Tompa Mihály életútját és munkásságát bemutató irodalomtörténeti kiállítás megtekintésére.

Időpontja: április 1. – szeptember 30. között keddtől - péntekig 8-16 óráig, más napokon előzetes egyeztetés alapján.

Díj: felnőtt: 700 Ft, kedvezményes 400 Ft.

Általános információ:
Tourinform Iroda
3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: +36-48/503-000, fax: +36-48/503-002
E-mail: naturinform.anp@gmail.com
További cikkek ebben a kategóriában Összes
557d51dba67dc.jpg

Osztálykirándulás Környezeti nevelés

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ajánlata iskolai osztályok részére.