• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Minden, amit Iworól tudni érdemes


555b16f5171e0.jpg

Lengyel Barna Medve Kutató Projekt

Kutatókból és a természetvédő biológusokból álló csoport vagyunk, akik a barna medve ökológiai, védelmi és megfigyelési projektben dolgozunk  együtt Lengyelországban. Székhelyünk a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézetében Krakkóban és a Tátrai Nemzeti Parkban található. 2009-2011-ben készítettük elő a „Lengyel Barna Medve Védelmi és Menedzsment Projekt”-et a Környezetvédelmi Minisztérium számára. Az egyik legfontosabb intézkedés, amire rámutatott ez a terv, a Kárpátok országai közötti együttműködés erősítése, valamint a barna medve állomány védelmének fontossága, nem csak az egyes országok szintjén. A legtöbb medve Lengyelországban - és nem csak ott - a határokon keresztül is vándorol. Néhányan tagjai vagyunk a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Európai Medve Munkacsoportjának. Jelenleg egy kutatási projeken dolgozunk (GLOBE) – amely a globális felmelegedésre és az ember által a barna medve ökológiájára gyakorolt hatásra fókuszál. A GLOBE számos norvég egyetemmel és a Skandináv Barna Medve Kutatási Projekttel együttműködve, a Lengyel-Norvég Kutatási Program támogatásával végzi tevékenységét. A  projekt 2016 végéig tart. Bővebb információ a weboldalainkon található: globeproject.pl és carpathianbear.pl


Információ Iwo-ról

Iwo szerepel ebben a nemzetközi kutatási tanulmányban (GLOBE). A medvét csapatunk egy évvel ezelőtt (április 19-én) a Lengyel Tátrában fogta be és ekkor láttuk el műholdas nyomkövető nyakörvvel. Az akkori mérések alapján 81 kg-ot nyomott. A rászerelt GPS-GSM nyakörv a beállítástól függően 30 percenként vagy 2 óránként  képes jelezni pozicíóját. Pillanatnyilag 30 percenkénti jeladásra van beprogramozva. Egy speciális laboratóriumban végzett fog analízis meghatározása alapján Iwo most 5 éves.

Ebben a megfigyelési évben Iwo azt mutatja, hogy nagyon energikus és mozgékony. Pontosan egy évvel ezelőtt tavasszal is megtett már egy nagy körutat, ekkor a Liptói régióban kóborolt 80 km-t nyugat felé, majd vissza is 80 km-t. Egy héttel ezelőtt a szlovákiai Poprad régióból indult el délre, több mint 120 km-t haladva. A legveszélyesebb szakasz számára a D1 autópálya volt a szlovákiai Magas-Tátrában, amit - köszönhetően a vadátjárónak - Iwo ügyesen leküzdött.

2015. május 3-án átlépte Szlovákia déli határát és elérte Magyarországot (lásd a térképen). Május 5-én már 16 km-re volt a szlovák-magyar határtól, Rudabánya és Felsőkelecsény térségében. Ne fejeltsük el, hogy Iwo - mint bármely más medve - felkereshet szeméttároló helyeket!
 
Az olyan fiatal hím medvék, mint Iwo, gyakran vándorolnak nagy távolságokra a születési helyüktől. Közép-Európában ismert olyan barna medve, aki 350 km távolságra kóborolt el. A medvék most vannak a párzási időszakban, és ez lehet az egyik oka Iwo vándorlásának.

Érdekes, hogy a vándorlás közben Iwo azokat az élőhelyeket keresi fel, amelyeket az élőhely modell szerint (Fernández et al. 2012, Biological Conservation) megjósolhatóan mi is alkalmasnak tartunk. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a szlovák-magyar határon az egyetlen terület, amely potenciálisan megfelelő élőhely a medvék számára, az Aggteleki Nemzeti Park és környéke.


Elérhetőségek:

- Nuria Selva, Institute of Nature Conservation, Polish Academy of Sciences in Krakow, email: nuriselva@gmail.com, phone: 0048-600135676
- Tomasz Zwijacz- Kozica, Tatra National Park, email: tzwijacz@tpn.pl, phone: 0048- 607680198
- Filip Zięba, Tatra National Park, email: fzieba@tpn.pl, phone: 0048-601999927
- Agnieszka Olszańska, Institute of Nature Conservation, Polish Academy of Sciences in Krakow, email: olszanska@iop.krakow.pl, pone: 0048602235822

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5c6404f1e3059.JPG

VI. Miskolci Bagolyles Hírek

Az idei évben február 9-én rendezték a Miskolci Egyetemen a VI. Miskolci Bagolylest. Az előző évekhez hasonlóan a Kúria Oktatóközpont munkatársai képviselték nemzeti parkunkat.

5bfbb823b5025.PNG

Mozgalmas éjszakák az Aggteleki Nemzeti Parkban Hírek

Nemzeti parkunk zoológiai szakreferense, Szabó Ádám nagyragadozó kutató vadkameráinak legújabb felvételein ezúttal az oly ritkán észlelhető hiúz is látható.