• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Kelemér és a Mohos-tavak


5a955165ccf79.JPG

Kelemér

Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu környéke természeti értékekben igen gazdag.

Az falu lakosságának hajdan a megélhetést az erdőgazdálkodás, állattenyésztés és a földművelés jelentette, a Hámos birtokon téglaégetés is folyt. A szaporodó lakosság egy része a 19. század végén Amerikában kereste a megélhetést. Sokan ott maradtak, vagy keresményüket hazahozva szülőföldjükön igyekeztek egy jobb életet megteremteni. A II. világháborút követő időszak sem hozott fellendülést a településnek: a kisbirtokokat ellehetetlenítették, a munkaképes fiatalokat elszippantották a környező ipari városok. Kelemér azonban sokat megőrzött régi hangulatából.


Tompa Mihály Emlékház

Tompa Mihály a szabadságharc bukása utáni időkben két évig élt a községben, mint a falu lelkésze. Itt tartózkodása idején írta a szabadságharc bukása utáni időkben, az önkényuralom idején allegórikus, szabadság és függetlenség eszményét hirdető verseit, többnyire Rém Elek álnéven, ami a Kelemér szó visszafelé olvasva.
A falu főterén, a község legszebb pontján emelkedik a megragadó épületegyüttes: a középkori templom, amelyben hajdan a pap-költő prédikált, valamint az emlékmúzeum, ahol életének fontosabb állomásai ismerhetők meg. A tablókon és a tárlókban elhelyezett könyvek, kéziratok és fényképek segítségével végigkísérhető élete születésétől haláláig.

         


Mohos Ház

A Rási család Amerikából hazatért tagjai 1903-ban építették saját kezűleg, a lejtős terep adottságait kihasználva a térség egyetlen emeletes parasztházát, amely a Tompa Mihály úton, a falu felső végén található. A házat a földbe 10-15 cm mélyen ledöngölt nagyobb kavicsokra (békasó kövekre) építették, mindenféle szigetelés nélkül, vályogtéglából és paticsból. A szigetelés hiánya és a minimális alapozás ellenére száz évig állt az épület. Az időközben műemléki védettséggel felruházott ház 2003-ra gyakorlatilag megsemmisült. Rekonstrukciójára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából került sor 2004-ben. A ház eredeti formájában, de már szilárd alapozással épült újjá. A környék értékeire emlékeztetve a Mohos Ház nevet kapta. Benne az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott állandó kiállítás látható, amely a Mohos-tavakat, a Mohos-vár történetét, valamint a falut bemutató táj- és kultúrtörténeti, és más időszaki kiállítások tekinthetők meg. A ház alagsorában foglalkoztató terem várja a környékbeli, valamint a kiránduló iskolás csoportokat, ahol rendhagyó természetismeret órára és egyéb környezeti nevelési programokra van lehetőség.


Mohos-tavak

A keleméri Mohos-tavak, azaz a Nagymohos és a Kismohos egyedülálló természeti látnivalók. Eredetük a jégkorszakra vezethető vissza. Az akkor kialakuló lefolyástalan területeken víz maradt vissza, amelyet idővel a növényzet elfoglalt. Jelenlegi formájában mintegy másfél méter vastagságban alkotja a tőzegmoha a szőnyegszerű növénytakarót. Magasabb szervezettségű növényfajok is megtelepedtek a tavakban, amelyek valójában ingólápok.

A Nagymohos mintegy 320 m hosszan terjed ki ÉK-DNy-i irányban. Legnagyobb szélessége 110 méter, legkeskenyebb részén 40 méter. A Kismohos Ny-K-i irányban húzódik mintegy 350 méter hosszúságban. Legnagyobb szélessége 55 méter, legszűkebb helyen 30 méter. Jellemző növénytársulásaik a tőzegmohás nádas, átmeneti láp, tőzegmohás fűzláp, dagadóláp és a nyáras.

A Mohos-tavak természetvédelmi területnek számítanak!

  


Mohosvár

A Kelemér-Putnok közötti országút gerincen futó részének éles kanyarulatától DNy-ra indul el az a völgy, amelyben az úttól 400 m-re a Nagy–Mohos tavat találjuk. Innen tovább DNy-ra 200 m-re, a Kis – Mohos-tó fölött emelkedik a Mohosvár nevű sáncvár, amelynek régészeti feltárása 2000 óta folyik Pusztai Tamás vezetésével.

  


Túralehetőség

Négyórás speciális túra keretében, szakavatott vezető segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a fokozottan védett keleméri Mohos-tavak zoológiai, botanikai és kultúrtörténeti értékeivel, a Mohosvárral, illetve Kelemér településsel, a Tompa Mihály Emlékmúzeummal és a Mohos Házzal.
A túrán túl a keleméri Mohos Házban természetvédelmi előadás és szabadtéri biológiaóra is igényelhető.

Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő, diák/nyugdíjas 500 Ft/fő, családi jegy 2000 Ft/család, diákcsoport 400 Ft/fő.

A túra előzetes bejelentkezéshez kötött, minimum 7 nappal a kívánt időpont előtt!

Bejelentkezés és információ: telefonon 30/631-17-22 (Szilágyi János), e-mailben naturinform.anp@gmail.com (TOURINFORM-Aggtelek)

A túra a Mohos Háztól indul (Kelemér, Tompa Mihály utca 129.)

További cikkek Összes
59c24a216bd3c.jpg

Szeptemberi szarvasbőgés Jósvafőn - beszámoló cikk

Idei első szarvasbőgés túránk szeptember 16-án, 18:00 ókor indult Jósvafőről, a Kúria Oktatóközponttól. A mintegy 20-25 fős lelkes társasággal bejártuk a Gergés-lápa és Kuriszlán - hucul ménes által is lakott – fennsíki területét, bőgő szarvasbikák után...

5a969a139ea71.jpg

Látnivalók Jósvafőn cikk

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja méltatlanul elfeledett népmeséink hangulatát idézi.