• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
 • +36 48-503-000
 • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

IX. Jósvafői Hucul Lovasnapok és VI. Nemzetközi Patkolókovács Verseny - beszámoló


59b140809115e.jpg

2017. augusztus 18-20. között tartottuk meg IX. Jósvafői Hucul Lovasnapok és VI. Nemzetközi Patkolókovács Verseny rendezvényünket. A Szent István-napi hétvége és a viszontagságos időjárás ellenére is szép számmal látogattak el az esemény ideje alatt a jósvafői Fedeles Lovaspályára.

A szombati versenynapon, köszönhetően az igazi nyárias időnek, az íjászok szikrázó napsütésben tartottak látványos bemutatót hálás közönségüknek, és a több kategóriában megrendezett Huculösvény versenyek is ugyanilyen körülmények között kerültek lebonyolításra. A Huculösvényt, ezt a 15 éves múltra visszatekintő akadályversenyt a Krakkói Egyetemen kifejezetten azért alkották meg, hogy lehetőséget biztosítsanak a hucul kisló strapabíróságának és megbízhatóságának hiteles mérésére.
A programot a huculpóló színesítette, mely nem volt más, mint a lovaspóló mintájára egy önfeledt és szórakoztató csapatjáték, ezúttal természetesen huculháton.

Vasárnap már nem voltak olyan kegyesek az égiek. Az előre megjósolt, csapadékkal érkező hidegfront sajnos egy pillanatot sem késlekedett, és már a korai órákban jelentősebb mennyiségű esőt zúdított a helyszínre, alaposan felborítva ezzel a programot. A felhőszakadás azonban lassan alábbhagyott, így csak a kombinált maratonhajtást kellett lefújniuk a szervezőknek, az egyéni versenyszámokat - a pálya lerövidítésével bár, de - sikerült megtartani. Utóbbiak között újdonságnak számított a Ride & Run, melynek különlegessége abban rejlett, hogy a Huculösvény akadályait nemcsak lóháton, de saját lábukon, futva is meg kellett tenniük a lovasoknak.

A patkolókovácsok megmérettetésére, lévén, végig tető alatt dolgoztak, nem volt jelentős hatással az időjárás. Szombaton meglepetéspatkó, mintapatkó készítése és gyorskovácsolás volt a program, mely a bornyitogató versennyel fejeződött be.
Vasárnapra már csak a sasszem versenyszám maradt, ahol a kétfős csapatoknak kellett úgy patkót készíteniük, hogy amíg egyikük leveszi a megfelelő méretet a ló patájáról, a vasat csakis másikuk ütheti, társa instrukciói alapján. A játék különlegességét az adta, hogy a csapatokat szándékosan eltérő nemzetiségek alapján állították össze, nyelvi hátránnyal nehezítve a feladat teljesítését. A hivatalos versenyszámokat követően az utca embere is kipróbálhatta magát, a feladatra vállalkozók profi segítség mellett kóstolhattak bele a patkókovácsolás ősi művészetébe.

A programsorozat záróakkordja a mindenki által nagy izgalommal várt ménesbehajtás volt. A csikósok a Jósvafőtől kb. 2,5 km-re fekvő Gergés-lápai fennsíkról, a ménes tavaszi-őszi szálláshelyéről terelték be a lovakat a lovaspályára, hogy még egyszer, utoljára mindenki megcsodálhassa ezeket a páratlan és nemes jószágokat, méltóképpen megkoronázva az ünnepi hétvégét.


A RENDEZVÉNY VERSENYEREDMÉNYEI

Lovasszámok
(lovas - ló)

Patkolókovácsok
(kovács - pontszám)

Huculösvény Gyermek (10 éves korig)

 1. Sebők Dömös Sára - Gurgul Zala
 2. Dombi Adél - Polan Haver
 3. Bráz Zoé - Pietrosu Picúr
   

Meglepetéspatkó (Kezdő)

 1. Lea Mathieu - 62
 2. Maria Fura - 53,5
 3. Dudás Ferenc - 51
   

Huculösvény Gyermek (10-14 év)

 1. Pál Zsófia - Pietrosu Stea
 2. Romhány-Pető Zsófia - Hroby Ledér
 3. Fischer Petra - Prislop Szamóca
   

Meglepetéspatkó (Nyitott)

 1. Mathieu Delcroix - 76,5
 2. Francois Canu - 72,5
 3. Baptiste Delille - 57,5
   

Huculösvény (Kezdő lovasok)

 1. Laub Lilla - Pietrosu Stea
 2. Marosi Boglárka - Goral Süni
 3. Antal Médea - Prislop Szalonka
   

Mintapatkó (Kezdő)

 1. Lea Mathieu - 73,5
 2. Marjan Štampek - 63
 3. Maria Fura - 58
   

Huculösvény (Szenior)

 1. Harcz Gábor - Pietrosu Stea
 2. Sebők Attila - Gurgul Zala
 3. Harcz Gábor - Pietrosu Juhar
   

Mintapatkó (Nyitott)

 1. Mathieu Delcroix - 82,5
 2. Pródán Norbert - 68,5
 3. Francois Canu - 67,5
   

Huculösvény (Ifjúsági)

 1. Barna Eszter - Ousor Vidra
 2. Vörös Gergő - Hroby Csocsó
 3. Vajda Kincső - Prislop Zefír
   

Gyorskovácsolás (Kezdő)

 1. Lea Mathieu - 84,5
 2. Maria Fura - 59
 3. Marjan Štampek - 44
   

Huculösvény (Felnőtt)

 1. Pető Brigitta - Hroby Dömény
 2. Szepesi Martina - Ousor Gavallér
 3. Nagy Tamás - Polan Haver
   

Gyorskovácsolás (Nyitott)

 1. Mathieu Delcroix - 90
 2. Godó József - 64
 3. Pródán Norbert - 61
   

Huculösvény Sport

 1. Vajda Kincső - Ousor Vidra
 2. Vörös Gergő - Hroby Csocsó
 3. Szepesi Martina - Ousor Gavallér
   

Sasszem versenyszám

Pródán Norbert és Mathieu Delcroix
 

Ride & Run (Gyermek)

 1. Palcsó Eszter - Goral Táncos
 2. Marosi Boglárka - Goral Süni
 3. Romhány-Pető Zsófia - Hroby Ledér
   
 

Ride & Run (Ifjúsági)

 1. Vajda Kincső - Ousor Vidra
 2. Vörös Gergő - Hroby Csocsó
 3. Mede Eszter Amarilla - Prislop Foksa
 

A IX. Jósvafői Hucul Lovasnapok és VI. Nemzetközi Patkolókovács Versenyről  készült teljes képgalériánkat az alábbi hivatkozásra kattintva tekintheti meg!
További cikkek ebben a kategóriában Összes
59e9b464df60c.jpg

Október 20. a Táj Nemzetközi Napja Hírek

Az európai tájak minősége és sokfélesége közös érték. A táj egyformán fontos része az emberek életminőségének mindenhol: városon és falun, leromlott és kiváló állapotú területeken egyaránt. Az Európa Tanács kezdeményezésére október 20-át idén először Európa-szerte A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepelhetjük.

59e08719376be.JPG

Geotóp Nap a Megyer-hegyi Tengerszemnél - beszámoló Hírek

Idén 3. alkalommal volt Geotóp Nap az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Zempléni Tájvédelmi Körzetben, ezúttal a Sárospatak feletti Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Területen.

58ff0c77c20d5.JPG

Pro Natura díjat és Miniszteri Elismerő Oklevelet kaptak az ANPI munkatársai Hírek

A 2017. április 21-én Farmoson rendezett központi Föld Napja rendezvényen V. Németh Zsolt, Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár Pro Natura díjat és Miniszteri Elismerő Okleveleket adott át az ANPI munkatársainak.