• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Elpusztult a jelenleg ismert legidősebb hazai parlagi sas...


5abced66aa342.JPG

2018.03.27-én, délelőtt, telefonos lakossági bejelentés alapján egy öreg tollazatú parlagi sas (Aquila heliaca) tetemét találta meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) Természetvédelmi Őrszolgálata.

A fokozottan védett ragadozó madár egy dűlőút és egy búzavetés határán húzódó barázdában feküdt. A jobb lábán fém gyűrűt viselt, melynek falirata alapján rögtön kiderült, hogy Szlovákiában gyűrűzték.

A gyűrűszám alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei rövid időn belül ki tudták deríteni, hogy az elpusztult madarat, 23 éve, 1995. június 26-án gyűrűzték fiókaként egy 2 fiókás fészekben Kelet-Szlovákiában. Ez a madár az ismertté vált harmadik legidősebb parlagi sas a gyűrűzési adatbank szerint! Egy példány 26 évesen pusztult el a Mátrában, míg a legidősebb ismert vadon élő parlagi sas jelenleg 28 éves és Szlovákiában él.

A helyszínen egyértelmű pusztulási ok nem volt kideríthető, külsérelmi nyomok nem voltak rajta, ezért a ritka, fokozottan védett, világszerte veszélyeztetett természeti érték teteme a pusztulási ok kiderítését célzó további laboratóriumi vizsgálatra kerül majd Budapesre. Az átszállításig az ANPI Zempléni Tájegység Irodájában lett elhelyezve.

Egy 2011-ben készült fotó alapján már ismert volt, hogy megtalálás helyének közelében fészkelő pár tojója gyűrűs, de a fémgyűrű karakterei a fotóról nem voltak leolvashatóak. A hím sas szerencsére él és, bár aznap nem sikerült a költőhelyen megfigyelni, de másnap délelőtt, már a fészek felett körözött, lábával egy gallyat szállított. Reménykedünk benne, hogy még ebben a költési szezonban új párt talál és sikeresen költ is! Az ANPI működési területén 17 lakott parlagi sas revír volt 2017-ben, de csak 12 pár repített fiókát. Ezek a territóriumok több mint 50 éve ismertek a szakemberek előtt. A jelenleg csak a hím által foglalt fészekben 2017-ben 1 fiókát nevelt fel sikeresen a most elpusztulva talált tojóval.

Ezeknek a ragadozómaradaraknak felnőtt korukban nem nagyon van természetes ellenségük, de a civilizáció komoly károkat tud okozni az állományban. A táplálkozó és költőhelyek beszűkülése mellett, további veszélyt jelentenek rájuk a szigeteletlen légvezetékek, a járműforgalom, vagy a kóborlási útvonalukba eső egyes országokban a vadászat vagy a hazánkban is többször előforduló mérgezések. Ez utóbb célja általában nem ennek vagy más hasonló kategóriába eső fajnak az elpusztítása, hanem pl. a rágcsáló vagy dúvad gyérítés.

Különösen veszélyes az ilyen illegális szerek használata, amelyek egyébként az emberre is halálos veszélyt jelentenek!

Ha valaki elpusztult nagytestű ragadozó madarat talál, kérjük jelezze a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóság vagy a MME (www.mme.hu) felé. Az lehetőleg ne fogja meg, ne szállítsa el. Viszont ha jelzi, akkor az így kapott minden információ, adat  segít ezeknek a veszélyeztetett fajok a megőrzésében.

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5b98d093b425e.jpg

Erdőlátogatási korlátozás Hírek

Ezúton értesítjük Önöket, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén az erdő látogatását az erdőlátogatók biztonsága érdekében az alábbi módon korlátozza...

5c40564dd1ac4.jpg

Hiúzok nyomában Hírek

Szabó Ádám nagyragadozó kutató, az ANPI zoológiai szakreferense ezúttal az M2 Petőfi TV műsorában a Zempléni Tájegység erdeibe kalauzol bennünket, hogy bepillantást nyerjünk a hiúzok titokzatos életébe.