• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Búcsúzunk Pecze Imrétől


5a16dc192ced7.jpg

Pecze Imre
1959 - 2017

 

Pecze Imre, barlangi túravezető, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa, 2017. november 20-án, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Középiskolai tanulmányai elvégzése után szülőfalujában, Szinben kezdett dolgozni kereskedőként, de - évekkel az Aggteleki Nemzeti Park megalakulása előtt - 1981-ben már barlangi túravezetőként dolgozott, először Jósvafőn, majd Aggteleken.

Egész életét az Aggteleki-karszt barlangjai bemutatásának szentelte.
Habár nem volt hivatásos barlangkutató, mégis a karszt összes bejárható barlangját jól ismerte, az érdeklődő látogatók nem tudtak olyan kérdést feltenni neki, amire ne tudott volna részletekbe menően válaszolni. Minden barlanggal kapcsolatos könyvet elolvasott, a barlangvilág nemcsak a munkáját jelentette, de hobbija, érdeklődése is leginkább ide kötötte.

Tudását, hatalmas ismeretanyagát, szakmai tapasztalatait nem tartotta meg magának, az évtizedek során túravezetők generációi nőttek fel a „keze alatt”. 36 évi munkája és töretlen lelkesedése látogatók százezrei számára tette a barlangtúrákat izgalmas felfedezéssé, valódi élménnyé. Rengeteg látogató tért vissza az évek során, aki ragaszkodott ahhoz, hogy kizárólag az Imre által vezetett túrán szeretne részt venni.

Munkáját nemcsak a látogató közönség, de a szakma is példaként tekintette és értékelte. Három alkalommal részesült miniszteri elismerésben.

Másik hobbija a festészet volt, azonban itt sem tudott elszakadni szeretett barlangjaitól. Témáit legtöbbször a föld alatti csodavilág és a karszt felszíni különlegességei adták.

Kollégánk nemcsak szakmailag volt kiváló, de embersége, empátiája, segítőkészsége is kivételes volt. Tudását bárkivel megosztotta, az aggteleki 1 órás barlangtúra ritka esetben fejeződött be 1,5 óránál hamarabb. A túrák végén abbahagyott ismertetést a kijárat elhagyása után is többnyire beszélgetéssel folytatta a leglelkesebb látogatókkal.

Mindenkihez volt egy kedves szava, humoros megjegyzése. De ez fordítva is így volt. A kollégák és a látogatók is keresték vele a lehetőséget egy baráti beszélgetésre.

Hiánya pótolhatatlan.

Búcsúztatása 2017. november 24-én, pénteken, 14:00 órától lesz az aggteleki temetőben.


Pecze Imre egyik festménye a Baradláról
(Adamkó Péter fotói)

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5bfbb823b5025.PNG

Mozgalmas éjszakák az Aggteleki Nemzeti Parkban Hírek

Nemzeti parkunk zoológiai szakreferense, Szabó Ádám nagyragadozó kutató vadkameráinak legújabb felvételein ezúttal az oly ritkán észlelhető hiúz is látható.

5bf2bbb7d7f5a.jpg

Élmények a Bódva-parton Hírek

Sikerrel lezajlott a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás 2018-as szezonja, amely most a szokásosnál is hosszabb ideig tartott.