• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor


558d16e5a01ea.jpg

XXXII. Bódva-völgyi Madárvonuláskutató és Természetvédelmi Tábor

Időpont: 2017.08.14 - 2017.10. 25

Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna: Köszvényes-kút

(Tábor minden évben megrendezésre kerül augusztus közepétől, október végéig. Igy aki esetleg lemaradt, a következő évben pótolhatja!)

A tábor alapvető célja a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. A program szakmai vezetői mellé keresünk önkénteseket, akik a madarak befogásában és kezelésében segédkeznek. Előzetes szakmai ismeretekre nincs szükség, minden jelentkező megfelelő kiképzést kap a helyszínen. Diákok, felnőttek, családok egyaránt jelentkezhetnek. Egyéni és csoportos jelentkezőket is fogadunk. A madárgyűrűzési munka által megszabott napi rutin mellett lehetőség van a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra, előadások hallgatására is.

Megközelítés:

A tábor Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek egyeztetés után részletes térképet biztosítunk, amely megkönnyíti a tábor megtalálását. A Perkupától a táborba vezető földút meglehetősen rossz minőségű, személygépkocsival nem járható!

Program:

Alapvető program a madárgyűrűzés és madármegfigyelés, emellett madárhatározás, madártani és természetvédelmi ismeretszerzés, botanikai és zoológiai előadások. Faunisztikázás, távcsöves madármegfigyelés. Lehetőség a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra is. Megfelelő számú érdeklődő esetén kisebb csoportokban természetvédelmi munkák (denevér- és gyöngybagoly-élőhelyek karbantartása, invázív növényfajok irtása, stb.) végzése.

Ellátás:

A táborban „terepbiológus képző” feltételek vannak. Elhelyezés 3-4 személyes sátrakban, legalább napi 3X étkezés biztosított (bográcsos és szabad tűzön készülő ételek). Tisztálkodási lehetőség a karsztforrásnál vagy a Bódvánál. A részvétel díja 800 Ft/fő/nap, ami magába foglalja az ellátást is. Részvételi díj csak augusztus hónapban van, a tábor utána ingyenes!

Szükséges felszerelés:

Hálózsákról, elemlámpáról, evőeszközökről mindenki maga gondoskodik. Sátraink vannak, de aki tud, a biztonság kedvéért hozzon magával. Hideg éjszakákra vannak tartalék pokrócok a táborban, amelyek igénybe vehetők. Polifoamot, esőkabátot, bakancsot/gumicsizmát, távcsövet, fényképezőgépet érdemes hozni. Szívesen látunk olyan zeneszerszámokat, amelyekkel az esti tábortüzeknél fokozni lehet a hangulatot.

További szempontok, amiket érdemes figyelembe venni: Augusztusban éjjel 5-10 °C -ra is lehűlhet a levegő, napközben 30 °C felé is emelkedhet a hőmérséklet. Október végén a hőmérséklet fagypont alá eshet. Olyan ruházatot érdemes hozni, amelyért nem kár, ha a madarak “lepotyogtatják” vagy a bokrok szétszaggatják.

A jelentkezés feltételei:

  1. A táborban a résztvevők számára nincsenek kötött turnusok, tetszőleges időpontban és tetszőleges időtartamra lehet jönni.
  2. Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Felnőtt kísérő esetén fiatalabbak is érkezhetnek.
  3. Saját érdekében az érkezés előtt legkésőbb egy héttel egyeztetni kell a szervezőkkel. Ebben az esetben van még idő arra is, hogy a táborral kapcsolatos részletes és aktuális információkat, valamint a menetrendeket és a térképet el lehessen juttatni a jelentkezőknek.
  4. A táborba kutyát hozni tilos!
  5. A részvételhez előzetes természetvédelmi, madártani ismeretek NEM szükségesek!

Érdeklődni és jelentkezni lehet:

Huber Attila
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel: (48) 506-000, (30) 63-11-724;
e-mail: epitheca72@gmail.com

További cikkek ebben a kategóriában Összes
557d51dba67dc.jpg

Osztálykirándulás Környezeti nevelés

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ajánlata iskolai osztályok részére.

557ea68d1bed7.jpg

Természetismereti Tábor Környezeti nevelés

Még lehet jelentkezni a természetismereti tábor júliusi turnusába!