• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Átadták a megújult szilvásváradi lovasközpontot


5b7d6de8c56f3.jpg

Az Állami Ménesgazdaság által működtetett Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont fejlesztése a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében valósult meg, mintegy 6,8 milliárd forintból. A projekt három részletben, négy év alatt zajlott le, célja pedig a lovak és a lovaglás megszerettetése, illetve a lovassportok népszerűsítése volt. Az első ütemben kibővítették és korszerűsítették a fedett lovardát, mely mostantól 650 néző befogadására alkalmas, és 15 boxos istállóval rendelkezik. A második ütem a felvonulási területre összpontosított, a harmadikban pedig a fedetlen, nagy lovaspálya kapott többek között egy új, 6500 férőhelyes lelátórendszert, és egyéb felszereltsége is megfelel immár minden nemzetközi szabványnak.

 

A Bükki Nemzeti Park festői települése 1950 óta tekinthető a lipicai lótenyésztés hazai fellegvárának, az új épületkomplexum ünnepélyes, lovas bemutatóval egybekötött átadását 2018. augusztus 18-án tartották. Az eseményen is részt vevő Dr. Nagy István agrárminiszter úr az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón a következő szavakkal jellemezte a beruházás fontosságát: "A Kincsem Nemzeti Lovasprogrammal sikerült megteremteni a dicső múltra és nagyszerű eredményekre visszatekintő magyar lótenyésztés jövőjének feltételeit."

A jeles napon az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében működő Hucul Ménes is képviseltette magát. Nemzeti parkunk 1986 óta kiemelt figyelmet fordít a tisztavérű hucul kisló génmegőrzésére. A tény, hogy az Állami Ménesgazdaság is ellát hasonló feladatokat a lipicai lovakkal kapcsolatosan, nagyon jól mutatja, mennyi lehetőséggel bír egy nemzeti park számára egy komoly lovasközpont működtetése. Ezeket pedig, bükki kollégáinkhoz hasonlóan, igyekszünk mi is teljes mértékben kiaknázni.

Hucul fogatunk a szilvásváradi átadóünnepségen

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5c3733198ca66.jpg

Hucul névadó Hírek

Huszonhárom hucul csikó várja, hogy nevet kapjon. Kiscsikóink elnevezéséhez kérünk név javaslatokat "L" betűvel

5c9b39081a40b.jpg

Ifjú Kócsagőr Program - 2019 Hírek

Ismét itt a lehetőség, hogy kipróbáld magad hazánk egyik legnagyobb természetvédelmi vetélkedőjében, és te legyél az év kócsagőre!