• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Átadták a megújult szilvásváradi lovasközpontot


5b7d6de8c56f3.jpg

Az Állami Ménesgazdaság által működtetett Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont fejlesztése a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében valósult meg, mintegy 6,8 milliárd forintból. A projekt három részletben, négy év alatt zajlott le, célja pedig a lovak és a lovaglás megszerettetése, illetve a lovassportok népszerűsítése volt. Az első ütemben kibővítették és korszerűsítették a fedett lovardát, mely mostantól 650 néző befogadására alkalmas, és 15 boxos istállóval rendelkezik. A második ütem a felvonulási területre összpontosított, a harmadikban pedig a fedetlen, nagy lovaspálya kapott többek között egy új, 6500 férőhelyes lelátórendszert, és egyéb felszereltsége is megfelel immár minden nemzetközi szabványnak.

 

A Bükki Nemzeti Park festői települése 1950 óta tekinthető a lipicai lótenyésztés hazai fellegvárának, az új épületkomplexum ünnepélyes, lovas bemutatóval egybekötött átadását 2018. augusztus 18-án tartották. Az eseményen is részt vevő Dr. Nagy István agrárminiszter úr az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón a következő szavakkal jellemezte a beruházás fontosságát: "A Kincsem Nemzeti Lovasprogrammal sikerült megteremteni a dicső múltra és nagyszerű eredményekre visszatekintő magyar lótenyésztés jövőjének feltételeit."

A jeles napon az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében működő Hucul Ménes is képviseltette magát. Nemzeti parkunk 1986 óta kiemelt figyelmet fordít a tisztavérű hucul kisló génmegőrzésére. A tény, hogy az Állami Ménesgazdaság is ellát hasonló feladatokat a lipicai lovakkal kapcsolatosan, nagyon jól mutatja, mennyi lehetőséggel bír egy nemzeti park számára egy komoly lovasközpont működtetése. Ezeket pedig, bükki kollégáinkhoz hasonlóan, igyekszünk mi is teljes mértékben kiaknázni.

Hucul fogatunk a szilvásváradi átadóünnepségen

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5b98d093b425e.jpg

Erdőlátogatási korlátozás Hírek

Ezúton értesítjük Önöket, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. illetékességi területén az erdő látogatását az erdőlátogatók biztonsága érdekében az alábbi módon korlátozza...

5c40564dd1ac4.jpg

Hiúzok nyomában Hírek

Szabó Ádám nagyragadozó kutató, az ANPI zoológiai szakreferense ezúttal az M2 Petőfi TV műsorában a Zempléni Tájegység erdeibe kalauzol bennünket, hogy bepillantást nyerjünk a hiúzok titokzatos életébe.