• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Szeptemberi szarvasbőgés Jósvafőn - beszámoló


59c24a216bd3c.jpg

Az ősz sokak számára talán az évszakok legszebbike, a maga varázsos színpompájával és ezernyi természeti ajándékával. A fák milliárdnyi levelén végigcikázó, majd a különböző színekben megtörő napsugarak által kínált őszi színjáték a legtöbb ember számára békét és nyugalmat áraszt. De az ősz beköszönte egy másik páratlan természeti élményt is kínál az erdők lelkes látogatóinak: a szarvasok nászát, azaz a szarvasbőgést; mely még felejthetetlenebbé teszi az erdei túrázások pillanatait. A bőgő szarvasbika a természet ősi erejének jelképe, mely erő most arra sarkall minket, hogy átadjuk magunkat hívó szavának….

 

 

Idei első szarvasbőgés túránk szeptember 16-án, 18:00 ókor indult Jósvafőről, a Kúria Oktatóközponttól. A mintegy 20-25 fős lelkes társasággal bejártuk a Gergés-lápa és Kuriszlán - hucul ménes által is lakott – fennsíki területét, bőgő szarvasbikák után kémlelve a páratlan szépségű tájat. A hőmérsékletből adódóan nem volt igazán „bőgésre termett” este, de mégis kegyes volt hozzánk a természet, ugyanis viszonylag magas számban jelezték jelenlétüket körülöttünk a szarvasbikák, kifejezve vágyódásukat ama ösztön beteljesülésének, melyet az evolúció évezredei hagytak örökül számukra. Következő, szeptember 22-ei túránk szintén festői szépségű tájakon vezet majd, hasonló élményeket kínálva az azon résztvevőknek. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                               Izsó Ádám
természetvédelmi őr
 

 

 
A felvételt készítette: Szabó Ádám
Other articles Show more
59c158008ac8f.jpg

Daily Cave Tours article

Daily cave tours at Aggtelek National Park

5a969a139ea71.jpg

Sightseeing in Jósvafő article

The ancient and picturesque village of Jósvafő is of historic importance, but also has a fairy tale ambiance. Fine examples of architectural, cultural and environmental treasures are in abundance.