• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Geotúra Rudabányán - beszámoló


59f02ffae91e0.jpg

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Aggteleki Tájegységében szervezett geotúrája zajlott 2017. október 14-én, 10 órai kezdettel Rudabányán az Országos Geotóp Napok keretében.

Rudabánya az emberré válás kiemelkedő jelentőségű lelőhelye hazánkban.

Az Aggteleki-karszttól délre húzódó, vasércben gazdag hegyvonulat völgyeit 10 millió évvel ezelőtt tavi mocsári üledékek borították. Ezek rétegei napjainkig megőrizték az egykor ott élt növények és állatok maradványait, közöttük a humán evolúció korai szakaszának világszerte ismert és elismert dokumentumait, mint a Rudapithecus hungaricus és az Anapithecus hernyaki fog-, koponya- és végtagcsont maradványait.

A település környéke régóta lakott vidéknek számít. Közelében vélhetően már az ókorban bányásztak vasércet és rezet a kelták, akiket a kora középkorban a szlávok követtek.

Rudabánya a 14. századi jelentős fejlődését a bányászatnak köszönheti, amely döntően az ezüst és a réz kitermelésére irányult, és aminek következtében a század végére a hét felső-magyarországi bányaváros egyikévé vált. Ez az időszak volt a település fénykora.

A Rákóczi-szabadságharc idején rövid időre ismét belefogtak az itt található réz kitermeléséhez, de a harcok befejeződése után ez megszűnt.

Rudabánya a 19. század végén, a vasércbányászat nagyüzemi módszereinek bevezetésével vált újra fejlődő ipari településsé. A jelentősége hazánkban 1921 után vált döntővé a vaskohászat számára.

1985-ig itt működött Magyarország egyetlen vasércbányája a kapcsolódó üzemekkel (ércdúsító), mely fénykorában több ezer embernek adott munkát. Később, az alsótelekesi bánya bezárásáig Rudabányán dolgozták fel az ott kitermelt gipszet egy kisebb üzemben.

A bányászathoz kapcsolódó ipari létesítmények többségét a bánya bezárása után felszámolták, elbontották.

Geotúránkat a Rudapithecus Látványtár megtekintésével kezdtük, ahol Hadobás Sándor volt múzeumigazgató, helytörténész segítségével betekintést kaptunk Rudabánya és az ásványbányászat múltjába, majd Folyaminé Tomori Tünde ügyvezető bemutatta a Rudapithecus Látványtár épületegyüttesét és a lelőhelyet, valamint ismertette a fejlesztés további irányait.

Ezután Tóth Szabolcs geológus technikus és Bics István restaurátor segítségével megismertük az egykori bányászat ma is látható helyszíneit.

Az Andrássy 1. és 2. bányarészt gyalog bejárva részletesebb geológia, teleptani és ásványtani érdekességekkel ismerkedünk.

A bányában lehetőség volt kőzet- és ásványgyűjtésre és meghatározásra.

A túra után a résztvevők megtekintették Rudabányán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum kiállításait.

A sikeres túra megerősítette a szervezőket abban, hogy az élettelen természeti értékek iránti nagy érdeklődés miatt Igazgatóságunk jövőre is csatlakozik az Országos Geotóp Napok rendezvénysorozathoz.
 

Domán Edit
ökoturisztikai szakreferens
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 

AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT TELJES KÉPGALÉRIÁNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

More articles in this category Show more
5aa1297d1af89.JPG

Tour of the Romantic Telekes Valley Túra

Appreciate with us the first harbingers of spring. In some places one can see carpets of snow drops and scilla or squills during a guided hike through the romantic Telekes Valley, The route follows the narrow valley carved by the Telekes Stream, ending at Devil’s Dam.

5ad6ee8db24c3.jpg

Forest Tasting Tour: April 28, 10:00 Túra

By mid-April, the forests are already draped in bright green. The forests and meadows of the Aggtelek Karst are no exception; lush with enticingly colourful edible wild plants.

5af17f3e576f1.JPG

XX. Bike Tour Aggtelek-Szilvásvárad Túra

In celebration of the European Day of Parks and the European Year of Cultural Heritage, the Bükk and Aggtelek National Park Directorates annually organise a joint cycling tour between the two parks. Cyclists will pass through twelve villages. There are plentiful natural and cultural history sights along the way.