• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Geotúra Rudabányán - beszámoló


59f02ffae91e0.jpg

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Aggteleki Tájegységében szervezett geotúrája zajlott 2017. október 14-én, 10 órai kezdettel Rudabányán az Országos Geotóp Napok keretében.

Rudabánya az emberré válás kiemelkedő jelentőségű lelőhelye hazánkban.

Az Aggteleki-karszttól délre húzódó, vasércben gazdag hegyvonulat völgyeit 10 millió évvel ezelőtt tavi mocsári üledékek borították. Ezek rétegei napjainkig megőrizték az egykor ott élt növények és állatok maradványait, közöttük a humán evolúció korai szakaszának világszerte ismert és elismert dokumentumait, mint a Rudapithecus hungaricus és az Anapithecus hernyaki fog-, koponya- és végtagcsont maradványait.

A település környéke régóta lakott vidéknek számít. Közelében vélhetően már az ókorban bányásztak vasércet és rezet a kelták, akiket a kora középkorban a szlávok követtek.

Rudabánya a 14. századi jelentős fejlődését a bányászatnak köszönheti, amely döntően az ezüst és a réz kitermelésére irányult, és aminek következtében a század végére a hét felső-magyarországi bányaváros egyikévé vált. Ez az időszak volt a település fénykora.

A Rákóczi-szabadságharc idején rövid időre ismét belefogtak az itt található réz kitermeléséhez, de a harcok befejeződése után ez megszűnt.

Rudabánya a 19. század végén, a vasércbányászat nagyüzemi módszereinek bevezetésével vált újra fejlődő ipari településsé. A jelentősége hazánkban 1921 után vált döntővé a vaskohászat számára.

1985-ig itt működött Magyarország egyetlen vasércbányája a kapcsolódó üzemekkel (ércdúsító), mely fénykorában több ezer embernek adott munkát. Később, az alsótelekesi bánya bezárásáig Rudabányán dolgozták fel az ott kitermelt gipszet egy kisebb üzemben.

A bányászathoz kapcsolódó ipari létesítmények többségét a bánya bezárása után felszámolták, elbontották.

Geotúránkat a Rudapithecus Látványtár megtekintésével kezdtük, ahol Hadobás Sándor volt múzeumigazgató, helytörténész segítségével betekintést kaptunk Rudabánya és az ásványbányászat múltjába, majd Folyaminé Tomori Tünde ügyvezető bemutatta a Rudapithecus Látványtár épületegyüttesét és a lelőhelyet, valamint ismertette a fejlesztés további irányait.

Ezután Tóth Szabolcs geológus technikus és Bics István restaurátor segítségével megismertük az egykori bányászat ma is látható helyszíneit.

Az Andrássy 1. és 2. bányarészt gyalog bejárva részletesebb geológia, teleptani és ásványtani érdekességekkel ismerkedünk.

A bányában lehetőség volt kőzet- és ásványgyűjtésre és meghatározásra.

A túra után a résztvevők megtekintették Rudabányán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum kiállításait.

A sikeres túra megerősítette a szervezőket abban, hogy az élettelen természeti értékek iránti nagy érdeklődés miatt Igazgatóságunk jövőre is csatlakozik az Országos Geotóp Napok rendezvénysorozathoz.
 

Domán Edit
ökoturisztikai szakreferens
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 

AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT TELJES KÉPGALÉRIÁNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

More articles in this category Show more
5b5197ddc41aa.jpg

Full Moon Tour, July 28 Túra

The night forest becomes a romantic setting after sunset as the woods come alive with animal calls. Test your bravery and creep silently along with us over the karst to see what we can see.

5b4c7bd503955.jpg

Hot Summer Night Sunset Tour, July 21 Túra

Beginning at the vantage point standing above the roof of the Baradla Cave in Aggtelek, the tour winds through the Aggtelek karst at sunset, as the wildlife awakens at dusk.

5b604a93b42e0.jpg

Hot Summer Night Sunset Tours: August 11 Túra

Beginning at the vantage point standing above the roof of the Baradla Cave in Aggtelek, the tour winds through the Aggtelek karst at sunset, as the wildlife awakens at dusk.